Top 15 opit (lopputarkastettu!)

Nämä viisitoista oppia on annettu tässä satunnaisessa järjestyksessä ja niistä on lisäinformaatiota muualla tässä blogissa. Osaan on lisätty linkki valmiiksi ko. kohtaan.

01. Omakotirakentamisessakin pätee yleissääntö, että eurolla saa euron lopputuloksen.

02. Budjetti omakotirakentamisessa menee tutkimusten mukaan aina yli 20%. Tämän mekin tiedostimme ja siksi käytimme yli vuoden äärimmäisen tarkkaan suunnitteluun. Budjetti meni meillä 5% yli, vaikka laitoimme 5% lisää jokaiseen budjettikohtaan (eli tämän voi tulkita myös 10% ylimenemistä). Oppi: Suosittelemme edelleen 20% lisäämistä sen jälkeen, kun on omasta mielestään tarkkaan miettinyt budjetin.

03. Valitse luotettava pääurakoitsija, joka rakentaa talon täysin valmiiksi sekä ulkoa että sisältä (ilman aliurakointeja). Toki LVI- yms. urakat tekee erikseen ammattilainen, mutta pääurakoitsijan aikatauluttama. Ehdottomasti kannattaa käyttää pääurakoitsijan kokemuksen mukaan luotettavia tahoja, koska ”halvat” aliurakoinnit voivat tulla ”varsin kalliiksi”.

04. Tontin valinnassa on kolme tärkeää asiaa, jotka tulee huomioida ja joita ei saa pois-selittää itselle, koska ne tulevat joka tapauksessa vastaan, jos niistä antaa periksi:

a) sijainti, sijainti ja sijainti
b) moottoriliikenteen minimointi
c) piha etelään (ja länteen)

05. Maankäyttö- ja rakennuslaki 117 §:n tarjoaa myös mahdollisuuksia, koska laki on enemmän kuin kuvitellaan varsin joustava omakotirakentajan näkökulmasta. Suosittelemme ehdottomasti tutustumista näihin meidän artikkeleihimme:

06. Monimutkaiset julkisivuratkaisut ovat kalliimpia ja hankalampia pitää siisteinä. Suorakulmaiseen pohjaratkaisuun saa näyttävyyttä kustannustehokkailla ja yksinkertaisilla ratkaisuilla.

07. Ulkovalot tulee suunnitella etukäteen eli sähköjohdot tulee olla vedettynä niitä varten.

08. Pihaan asvaltti eikä kivetystä. Kivetys on kaunis alussa, mutta ajan mittaan väri muuttuu, rikkaruohoja alkaa kasvaa ja usein myös alkaa ”lainehtimaan” ja vaatii korjaamista. Asvaltti ei vaadi ylläpitoa.

09. Autokatos, johon mahtuu hyvin kaksi autoa, pyörät ja takkapuut, on halvempi ja lopulta kuitenkin käytännöllisempi kuin autotalli

10. Kaikki tekniset laitteet kannattaa sijoittaa erilliseen teknisen tilaan, joka toimii samalla lämpimänä varastotilana.

11. Vesipisteet tulee sijoittaa lähelle toisiaan ja lähelle teknistä tilaa, mikä helpottaa putkien vetämistä ja mikä tärkeintä, vesi on suihkuissa ja hanoissa heti lämmintä

12. Maalämpö on ehdoton valinta. Lainaa kannattaa ottaa sitä varten enemmän, koska se maksaa vuosittain itseään takaisin lisälainan verran. Lisäksi varsinkin kivitalo vaatii ehdottomasti jäähdytyksen, muuten tulee kesällä tuskaista. Maalämmöstä saa samalla hinnalla maaviileän. Yläkertaan sijoitettava konvektori riittää hyvin viilentämään koko asunnon, jos makuuhuoneiden ovia ei pidetä koko ajan kiinni.

13. Huomioi ikkunoiden koossa ja sijoittelussa näyttävyyden lisäksi käytännöllisyys (pesu ja puhtaanapito)

14. Teknisten ratkaisujen osalta suosittelemme nykyaikaisten, mutta kuitenkin varmojen ja koeteltujen perusratkaisujen valitsemista. Omaa kotia ei kannata uhrata tulevaisuuden kokeilujen alttarille. Muutama oppi:

a) ilmastointilaitteen kannattaa olla hieman ylimitoitettu
b) kosteusteknisesti varmat rakenneratkaisut
c) nollaenergiatalon tilalla voi olla 0,4 talo

15. Tilojen suunnittelun osalta kannattaa kyllä huomioida suomalaisten omakotiasujien ykköstoiveet: riittävän iso eteinen, kodinhoitohuone ja tekninen tila sekä enemmän kuin riittävästi varasto- ja kaappitilaa. Muita suosituksiamme:

a) aikuisten makuuhuoneessa oma kylpyhuone (suihku)
b) ruokailutilaan pitää mahtua pöytä, joka on mahdollista pidentää 12-16 hengelle
c) keittiössä on hyvä olla erillinen niemeke (meillä ei siis saareke)
d) eteisen vaatepiste erotettu pois silmistä
e) eteisestä pääsee suorilla rappusilla yläkertaan (hienot rappuset ovat sisustuksen kiintopiste)
f) yläkerran parveke jätettiin pois, koska sille ei olisi tullut olemaan todellista käyttöä (hinta/käyttösuhde)
g) keittiö/ruokailutila ja olohuone erotettiin matalalla väliseinällä, mikä oli onnistunut ratkaisu

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s